OPERASYON ARGO

Ben Affleck’in yönetmen koltuğuna oturduğu George Clooney’nin ise yapımcılığını üstlendiği Operasyon Argo filmi 30 Kasımda vizyona girdi.  Ben Affleck’in oyunculuğunu pek beğenmesem de bu filmde beni şaşırttı. Hatta çektiği diğer filmleri göz önüne alırsak bu filmi gerçekten iyiydi. Film 1979 İran Devrimini konu alıyor. Şah’ın yıkılması, Humeyni’nin sürgünden geri dönüşü kısacası İran Devriminin en şiddetli günleri anlatılıyor. Filmin konusunu daha yakından inceleyecek olursak, Humeyni yandaşları ABD elçilik binasını basar ve diplomatları rehin alır. Kargaşa içinde 6 Amerikan elçilik personeli kaçar ve Kanada Büyük elçiliğine sığınır. Bu sırada ABD Hükümeti bu 6 kişiyi kurtarmak için CIA Uzmanı Tony Mendez(Ben Affleck)’i görevlendirir. Tony Mendez operasyon için sahte bir yapım şirketi kurar ve film 120 dakika devam eder. Gerçek bir hikayeden uyarlanmış olan film daha ilk dakikadan itibaren sizi içine alıyor, ve fotoğraflarla, belgesel ve o döneme ait haber bültenleriyle de desteklenerek olayın gerçek yönünü de sıkı bir şekilde vurguluyor.

İran mı İstanbul mu?

Filmin bazı sahneleri ise İstanbul’da çekildi, hatta şöyle bir şey söz konusu İran diye çekilen bazı sahneler aslında İstanbul’da çekildi ve burası İran dendi. Humeyni yandaşları sokakları yakıp yıkıyor, askerler her yerde, kısacası yaşanılacak bir yer değil. Bu sahneler bir İstanbullu olarak bizim adımıza oldukça kötü. Amerikalı izleyici bunu fark etmeyecek olsa bile bu içimizi acıtıyor.

‘’Parmağın ile beni işaret etmeden önce ellerinin temiz olduğundan emin ol’’

Bir diğer konu her ne kadar klasik olsa da film Amerikan ön yargısıyla çekilmiş. Hatta bir sahnede CIA toplantısında bu altı personel nasıl kurtarılır diye fikir yürütüyorlar, sahnelerden de anlaşılan şu; o insanlar, gerçekten bu coğrafyadan habersiz. Film ilk sahnelerinden itibaren, İran halkının barbarlığı, yakıp yıkması, öldürmesi insanın gözüne sokuluyor. Bu filmi izleyen izleyicilerin film kahramanları İran askerleri tabi ki de olamaz, İran’a gitmek istemezler ve hatta İran’dan nefret edebilirler. İran’da yaşanan bu olayların gerçeklik payı tabi ki de var. Bu tarz olaylar olmadı mı? Dünde oldu, bugünde oluyor. Fakat yanlış görmediysem filmin bir sahnesinde, bu altı personelden birinin mesleği tank satışı diye gösteriliyor. İran barbar olarak gösterilmiş ama o tank, silah satan Amerikalı orada çok mu masum? Bazı sahnelerde ötekileştirme söz konusu olsa da, Affleck, kendilerini az da olsa eleştirmiş. Yani anlayacağınız çuvaldızı kendine batırmış.

Filmi kesinlikle gidin izleyin derim, son zamanların en iyi gerilim filmlerindendi. Filmde Ben Affleck’e Alan Arkin, JOHN Goodman gibi oyuncular eşlik ediyor, jenerik müziğinden, kurgu montajına kadar iyi bir film olmuş. Kaçırmayın derim.

Yazan: Büşra Arslan

İlk yorum sizden

E-posta adresiniz paylaşılmayacaktır. (*) Doldurmak zorunludur.